Skyddsutrustning

Skydd kan ibland upplevas som obekvämt eller onödigt, men bara fram till dess att olyckan är framme, och då kan det på fullaste allvar handla om liv och död. Oavsett om du är van eller nybörjare så är det en billig försäkring!

Generellt gäller att man vill falla/glida länge under ett eventuellt fall. På så sätt dämpas kraften långsamt efterhand (skrapsår), istället för ett snabbt kraftigt stopp (fraktur).

Hjälm

Vad gäller liv och död är hjälmen givetvis viktigast. WORKOUT_HELMET
Var noga med att den sitter ordentligt så att den ger ett fullgott skydd. Väljer du en som både är snygg och bekväm är det mycket större sannolikhet att du kommer använder den!

Många som kommer till klubben har ofta åkt utan hjälm tidigare, men har man väl sett en sprucken hjälm behöver man inte tänka två gånger. Det man sällan tänker på är att det inte behöver vara några hastigheter inblandade, ett stillastående fall baklänges är många gånger värre än ett snabbt fall framlänges.

Vi har hjälmkrav på samtliga aktiviteter i klubbens regi. Undantag görs för Night Skate Malmö, som riktar sig till allmänheten.

Handledsskydd

Handledsskydd ska skydda hela handleden för att ta upp kraften och fördela den över handen/underarmen. Funktionen ligger i att de har en hård plastyta som kan glida på underlaget, vilket gör att du undviker såväl frakturer som skrapsår. Förr pratades det mycket om brutna handleder vid rullskridskoåkning, numera är det istället sällsynt pga bra skydd.

ezeefit_glove1_z1Det finns bekvämare handskliknande varianter istället för klassiska handledsskydd. Dessa har en mindre skrapplatta och skyddar därför inte själva handleden på samma sätt, men den viktigaste funktionen i att glida mot underlaget finns där.

Knäskydd

ps_903176_kneepad_proair_2013_z1Direkta knäskador är ovanliga, däremot kommer du vara väldigt nöjd med att du sluppit skrapa upp dina knän när knäskydden tar smällen. Det viktigaste är att de har en plastyta som kan glida på underlaget. Flera klubbmedlemmar har haft problem med ”strumpvarianter” med kevlar eller gummi, som alltså inte glider mot asfalt utan stoppar upp och slits sönder, vilket är precis det man vill undvika.

Armbågsskydd

Precis som för knän är armbågarna utsatta när det kommer till skrapsår. Undvik ”strumpvarianter” med kevlar eller gummi, satsa på plastytor som kan glida mot underlaget.

Kläder

gf_sort_bDet finns både stötdämpande- och kevlarkläder, gjorda för att ta upp smällar och undvika skrapsår. Dessa kan upplevas som lite klumpiga att åka i, men kan ge dig lite extra trygghet om du känner dig osäker. Var dock försiktig med tröga material som riskerar att stanna dig fort mot asfalt.

Exempel:

  • Powerslide Crashpad-Pants
  • Movemax Protection-pants