Hjul

Nya hjul & kullager kan få dina inlines att kännas som helt nya, det är nämligen där den största upplevelsen sitter, utöver själva passformen på skon.

Hjulen på ett par inlines utgör större delen av värdet på dem, därför är det oftast låg kvalité på de som följer med när du köper nya inlines, som ett sätt för tillverkarna att hålla nere priset.

Storlekar

Större hjul möjliggör högre hastighet och gör det lättare att upprätthålla hastigheten när du väl fått upp den. Med större hjul blir det däremot sämre vinkel att skjuta ifrån eftersom hjulet är högre vilket då gör det tyngre/svårare. Om skenan är längre (för att få plats med större hjul) blir det dessutom svårare att svänga.

Tänk på att din teknik försämras med större hjul. Du får alltså ut mer av att förbättra din teknik istället för att satsa på större hjul. Vår f.d. landslagsåkare Lasse Wilms väntade själv två år mellan varje uppgradering av hjul/skridskotyp för att försäkra sig om nivån på den egna skridskotekniken hängde med.

För att köra 110 eller 125 mm bör du vara (mycket) van åkare. Ett bra tips för att vänja sig med en sko med mindre ankelstöd kan vara att i början använda mindre hjul än vad skenan klarar, använd t ex 90 mm istället för 100 mm eller 100 mm istället för 110 mm.

Gå gärna upp i storlek efterhand som du utvecklas, men ta inte för stora steg (10 mm gör mycket stor skillnad) och gå inte upp i storlek samtidigt som byter till skor med mindre ankelstöd.

Hårdhet

Generellt gäller att mjukare hjul är mer förlåtande och ger bättre grepp, men slits fortare. Hårdare möjliggör högre hastighet och slits inte i samma utsträckning, men ställer högre krav på underlaget.

Modeller

Det finns mängder av hjul från olika tillverkare, de flesta köper dock ungefär samma beprövade modeller, beroende på budget och användningsområde.

201379134519353

 • roti-matter-g13-f1-110mmMatter G13 (ca 200 kr/hjul)
  Eliten använder i stort sett bara detta hjul, perfekt för tävlingar. Med tanke på priset vill du inte slita på dem i onödan genom att t ex släpbromsa…

 • Matter Juice / Matter Super Juice
  Bra all-round-hjul för träning & tävling

 • hydrogenRollerblade Hydrogen (ca 65 kr/hjul)
  Rollerblades försök att konkurrera med Matter G13, men de två är inte jämförbara kvalitetsmässigt. Bra med tanke på priset.

Andra populära hjultillverkare är MPC, Atom och Bont.

Regnhjul

MPC Storm SurgeRegnhjul består av en speciell mjukare gummiblandning, som gör att du (i stort sett) har samma grepp på vått underlag som du normalt sett har med ett par vanliga hjul på torrt underlag. De är dyra och slits fort på torrt underlag i och med att de är så mjuka, men de är det enda alternativet när det är blött!

Bont TyphoonExempel på modeller:

 • MPC Storm Surge
 • Bont Typhoon